adlux@adlux.fi 
020 792 4240

Henry Joseph Round, kuka hän oli ja miten hän liittyy sähkön ja valaistuksen kehittämiseen?

Henry Joseph Round

Hän syntyi 2. kesäkuuta 1881 ja kuoli 17. elokuuta 1966. Round teki useita merkittäviä keksintöjä ja osallistui useisiin tutkimushankkeisiin.

Yksi hänen tunnetuimmista saavutuksistaan liittyy LEDin (Light Emitting Diode) varhaiseen kehitykseen.

Vuonna 1907, vuosia ennen kuin LED-teknologiaa laajemmin hyödynnettiin, Round havaitsi, että kun hän sovelsi sähkökenttää kuparidioksidille, se alkoi lähettää valoa. Vaikka tämä ei johtanut käytännön sovelluksiin LED-valaistuksessa tuolloin, se oli varhainen askel kohti LED-teknologian ymmärtämistä.

Roundilla oli myös muita tärkeitä panoksia elektroniikan alalla, kuten radioteknologian ja antennien tutkimukseen liittyviä työskentelyjä. Hänet muistetaan myös tiedemiehenä ja insinöörinä, joka vaikutti aikakautensa teknologiseen kehitykseen.

Vaikka Roundin alkuperäinen havainto oli tärkeä, hän ei siis patentoinut LED-teknologiaa itsessään, ja sen kehitys eteni myöhempien tutkijoiden ja insinöörien käsissä.

Tässä lyhyesti LEDien kehitysvaiheet:

LED (Light Emitting Diode) -valot ovat olleet olemassa jo useiden vuosikymmenten ajan. Tässä on lyhyt katsaus LED-valojen historiaan:

1900-luvun alkupuoli: LEDien perusperiaatteet löydettiin jo varhain 1900-luvun alkupuolella, mutta käytännön sovellukset kehittyivät hitaasti.

1960-luku: Modernien LEDien historia alkoi 1960-luvulla, kun amerikkalainen insinööri Nick Holonyak Jr. kehitti ensimmäisen käytännön LEDin, joka tuotti näkyvää punaista valoa. Tämä punainen LED oli ensimmäinen askel kohti tehokkaampien ja monipuolisempien LEDien kehittämistä.

1970-luku: Teknologinen kehitys jatkui, ja muut värit, kuten vihreä ja keltainen, saatiin tuotettua LEDeillä. Tänä aikana LEDeistä tuli yleisempiä käyttää elektronisissa laitteissa, kuten näytöissä ja merkkivaloissa.

1980-luku: Sinisten LEDien kehittäminen osoittautui teknisesti haastavaksi, mutta vuonna 1989 japanilainen insinööri Shuji Nakamura onnistui luomaan kirkkaan sinisen LEDin. Tämä mahdollisti valkoisen LED-valon luomisen, mikä oli merkittävä askel kohti LEDien laajempaa käyttöä valaistuksessa.

2000-luku: LED-valaistus alkoi yleistyä kodeissa, toimistoissa ja julkisissa tiloissa 2000-luvun alussa. LED-valot tarjosivat useita etuja perinteisiin valonlähteisiin nähden, kuten pidemmän käyttöiän, energiatehokkuuden ja monipuolisemman värivalikoiman.

Nykyhetki: Nykyään LED-valot ovat vakiinnuttaneet asemansa yhtenä suosituimmista valaistusteknologioista maailmanlaajuisesti. Niitä käytetään monenlaisissa sovelluksissa, kuten katuvalaistuksessa, autonvaloissa, kodinvalaistuksessa, televisioissa ja näytöissä.

LED-tekniikka jatkaa kehittymistään, ja tutkimus keskittyy entistä energiatehokkaampiin ja kestävämpiin ratkaisuihin.

en_GBEnglish