adlux@adlux.fi 
020 792 4240

Sir Humphry Davy, kuka hän oli ja miten hän liittyy sähkön ja valaistuksen kehittämiseen?

Sir Humphry Davy

Tiedätkö kuka oli tiedemies Humphry Davy? Jokainen lienee kuullut Thomas Alva Edisonista, mutta kuka oli tämä tiedemies Davy?

Hän teki merkittävän keksinnön. Hän keksi elektrolyysin, joka on prosessi, jossa sähkövirta käytetään kemiallisten aineiden hajottamiseen. Hän eristi ensimmäisenä kaliumin ja natriumin näiden alkuaineiden suoloista käyttäen elektrolyysiä.

Vuonna 1802 Humphry Davy käytti ensimmäisen kerran sähköä valonlähteenä luomalla hiilikaaren, joka tuotti valoa sähkövirran vaikutuksesta. Tämä oli varhainen askel kohti sähkövalaistusta.

Vuonna 1808 Davy kehitti kaarilamppua, joka perustui kaaren muodostumiseen kahden elektrodin välillä. Tämä oli ensimmäinen sähkövalonlähde, vaikka se olikin käytännöllisesti hankalampi ja kalliimpi kuin myöhemmin kehitetyt hehkulamput.

Davy oli monipuolinen tiedemies, ja hänen tutkimuksensa kattoivat laajan kirjon kemian ja fysiikan aloja. Hänen työnsä ja panoksensa tieteeseen tunnustetaan laajasti, ja hän oli yksi 1800-luvun alun merkittävimmistä tiedemiehistä.

Sitten tuli Thomas Alva Edison, joka on tunnetaan hehkulampun kehittäjänä. Hän patentoi ensimmäisen käytännöllisen hehkulampun 27. tammikuuta 1880. Edisonin hehkulamppu käytti hiilihehkulankaa, joka valaisi sähkövirran läpäisemisen seurauksena. Tämä keksintö muutti perustavalla tavalla valaistuksen maailmaa. Hän oli varsinainen tieteen monitoimies. Hän kehitti myös fonografin, ensimmäisen laitteen, joka pystyi tallentamaan ja toistamaan ääntä.

Myös elokuvateollisuuteen hänellä oli panostuksensa. Hän kehitti Kinetoskoopin, joka oli yksi varhaisimmista liikkuvan kuvan esityslaitteista.

Edison piti yli tuhatta patenttia monilla eri aloilla, mukaan lukien telegrafia, akustiikka, ja kemialliset prosessit. Hän oli eräänlainen prototyyppi modernille keksijälle ja yrittäjälle.

AD-Luxilla on yksi oma patentti. Valaistukseen liittyvä sekin, ainakin tavallaan. Meidän patenttimme liittyy valaisimen valmistusprosessiin. Keksinnöllämme on innovaatio valaisimen runkorakenteeseen. Keksintömme mahdollistaa myös jatkokehittelyn biohajoavaan valaisimeen. Tätä työtä me teemme parhaillaan. Pekka Ornella on kunnianhimoinen tavoite kehittää valaisin, jonka voi ”käyttöikänsä päässä heittää lehtiroskikseen”. Ihan vielä ei käytettävät materiaalit ole mahdollistaneet tätä, mutta kokeilut jatkuvat. Jos sinulla on tietämystä ja kiinnostusta biokomposiitteihin, ota yhteyttä Pekkaan, puh. 0400 284 571 tai pekka.orne@adlux.fi.

Tämä kehitystyö alkoi pari vuotta sitten ja on toistaiseksi siinä vaiheessa, että etsimme oikeanlaista materiaalia käytettävyyteen ja valmistettavuuteen. Kun katsoo historiaa taaksepäin, niin kyllähän kaikki hyvät projektit ottavat aikansa. Joka tapauksessa on ollut hienoa aloittamassa tällaista prosessia. Tahtoo vain olla niin, että kaikki hienot ideat vaativat paljon pääomia toteutuakseen. Raha tappaa luovuuden, sanotaan. Olikohan Edisonin aikana sama tilanne?
Edisonista vielä, että hänen perintönsä on edelleen voimakkaasti läsnä monilla teknologian ja teollisuuden aloilla. Hänen työnsä vaikutti suuresti siihen, miten ihmiset asuvat, työskentelevät ja viihdyttävät itseään.

Lampunkantojen merkintä E viittaa nimenomaan Edisoniin ja on osaltaan kunnioittamassa hänen elämäntyötään. E27 on meille kaikille tuttu merkintä, kun valitsemme polttimoa valaisimeen.

en_GBEnglish