adlux@adlux.fi 
020 792 4240

William Thomson, 1st Baron Kelvin, nimi viittaa vahvasti valaistukseen

William Thomson, 1st Baron Kelvin
(26.6.1824 – 17.12.1907)

Mitä hän aikanaan on keksinyt ja ansaitsee päästä juttusarjaamme historian henkilöistä?

Lord Kelvin, oikealta nimeltään William Thomson, oli skotlantilainen fyysikko ja insinööri.

Hän teki merkittäviä tutkimuksia lämpödynamiikassa ja termodynamiikassa sekä sähkömagnetismissa.

Kelvin tunnetaan erityisesti absoluuttisen lämpötilan asteikon kehittämisestä, joka tunnetaan nykyään Kelvin-asteikkona, jossa absoluuttinen nolla on 0 kelviniä.

Hän teki myös merkittäviä panoksia laivanrakennuksen ja merenkulun teknologiaan sekä sähköteoriaan.

 Tiedemaailman lisäksi Kelvin teki merkittäviä panoksia tekniikan kehitykseen ja sovelluksiin. Esimerkiksi hän oli mukana merikaapelin suunnittelussa ja asennuksessa, mikä mahdollisti ensimmäisen valtameren ylittävän telegrafiyhteyden Euroopan ja Pohjois-Amerikan välillä. Ylimpänä oleva kuva viittaa tähän merikaapeliyhteyteen.

Kelvinin nimi liittyy läheisesti termodynamiikkaan ja lämpöoppiin. Hän kehitti termodynamiikan toisen lain, joka tunnetaan Kelvin–Planckin lausekkeena, ja oli mukana työssä, joka johti absoluuttisen lämpötilan käsitteen kehittämiseen. Tätä varten hän kehitti Kelvin-asteikon, jossa absoluuttinen nolla on asetettu aluksiottoasteikon nollapisteeseen. Kelvin-asteikko on nykyään kansainvälisesti hyväksytty absoluuttisen lämpötilan mittayksikkö, ja se on yksi termodynaamisen lämpötilan mittayksikkö.

Kelvin teki myös laajoja tutkimuksia sähkömagnetismista ja sähköteoriasta. Hänen työnsä sähköisissä ilmiöissä vaikuttivat suuresti sähkötekniikan kehitykseen.

Lord Kelvin oli myös erittäin kunnioitettu opettaja ja mentoroi useita merkittäviä fyysikkoja ja insinöörejä, kuten James Clerk Maxwellia, joka myös teki tärkeitä löytöjä sähkömagnetismin alalla.

Kaiken kaikkiaan Lord Kelvinin panos tiedemaailmaan ja tekniikan kehitykseen on valtava, ja hänen työnsä vaikutukset ulottuvat monille eri aloille.

en_GBEnglish