adlux@adlux.fi 
020 792 4240

D-vitamiini ja yleinen terveys

Se, mikä on ollut tiedossa jo monta vuotta, on D-vitamiinin positiivinen vaikutus immuunijärjestelmäämme ja hengitystieinfektioiden, kuten influenssan, tukahduttaminen. Koska elimistön suurin osa soluista sisältää D-vitamiinireseptoreita, D-vitamiinin läsnäolo on tärkeä edellytys solubiologisten prosessien käynnistymiselle. Arvioidaan, että D-vitamiinitasojen kaksinkertaistaminen joko suun kautta otettuna tai säännöllisen kohtuullisen UVB-säteilyn avulla johtaa keskimäärin 2 vuoden eliniän odotteen nousuun. Lisäksi vanhemmalla iällä D-vitamiinilisät auttavat ehkäisemään kognitiivista heikentymistä. Vuonna 2020 on julkaistu satoja tutkimusartikkeleita, jotka raportoivat mahdollisesta yhteydestä matalien D-vitamiinitasojen ja COVID-19-infektioiden sekä kuolleisuuden välillä. Vaikka kymmeniä kliinisiä tutkimuksia on parhaillaan käynnissä tämän selvittämiseksi kansainvälinen liittouma, joka koostuu joukosta tiedemiehiä ja lääkäreitä, puoltaa nyt D-vitamiinilisien lisäämistä.

Arvioidaan, että moderni sisätiloissa vietetty elämäntapamme pitää meidät 90% ajasta sisätiloissa. Tämä tarkoittaa, että menetämme altistumisen luonnolliselle (aurinko) säteilylle, elämän synnyn ja kehityksen perustalle maapallolla. Kuva 1 (alla) näyttää tyypillisen päivänvalon säteilyspektrin, jossa näkyvä alue, infrapuna ja ultraviolettisäteilyn osat on merkitty. Ilmakehän otsonikerros estää täysin UVC-säteilyn. UVB-säteily estyy osittain ja vastaa D-vitamiinin tuotannosta ihossa. UVA-säteily on suurelta osin vaikutuksiltaan ilmakehän ulkopuolella. UVB-säteilyn voimakkuus riippuu sijainnista maapallolla (leveysaste ja korkeus), ilmakehän otsonitasosta, sääolosuhteista, ilmansaasteista sekä vuodenajan ja päivän ajankohdasta. Kuvan kaksi graafia havainnollistavat tilannetta kesälle ja talvelle 50° N leveysasteella (≈Belgia), selkeällä taivaalla.

Jatkossa pystymme tarjoamaan riittävän D-vitamiinin myös LED-valaisimien kautta. Valaisimiin asennettavien lisäkomponenttien ja niiden ohjausjärjestelmien avulla pystymme mahdollistamaan vitamiinien saatavuuden pimeään aikaan.

Työpaikoilla vietämme ison osan ajastamme ja pitkä syksy ja talvi ovat näillä leveysasteilla melkoisen pimeitä. Sisätiloissa tietenkin myös vaikka aurinko paistaisi kirkkaalta taivaalta ulkona.

Valaisimiin on tulossa mahdollisuus kytkeä UVB moduuli, joka tuottaa D-vitamiinia.

Kerromme tässä dokumentissa lisää ratkaisuista! Juttu päivittyy!

Tekstin lähde: Philips

fiFinnish