adlux@adlux.fi 
020 792 4240

Valaisimen elinikä

Valaisimille annetaan useimmiten eliniän odote, joka ilmaistaan esimerkiksi L80B10 merkkisarjalla. Mitä tämä sitten tarkoittaa?

Asteittainen valontuoton alenema liittyy valaisimen komponenttien toiminnan heikentymiseen ikääntymisen myötä. Tässä yhdistyvät mm. yksittäisten ledien valovirran alentuminen, kokonaan sammuminen sekä optisten elementtien (mm. linssi, heijastin) likaantuminen. Lopputuloksena valontuotto on alentunut lähtötilanteesta tiettyyn arvoon, joka määrittelee ledivalaisimelle ns. käyttöiän.

L-kirjain kuvaa valaisimen tuottamaa suhteellista valovirtaa: L80 kertoo valaisimen yhä tuottavan 80 % alkuperäisestä valovirrasta. Ja tuntimääräksi ilmoitetaan usein esim. 100.000 tuntia.

B-kirjain on lisämääritelmä, joka kertoo, kuinka suuri osa saman tyypin ledivalaisimista tuottaa ALLE mainitun L-arvon. Esim. L80B10 100.000 h tarkoittaa, että korkeintaan 10 %:ssa saman tyypin ledivalaisimista valovirta on alle 80 % 100. 000 tunnin käytön jälkeen.

Eliniän odotus on eri asia kuin valaisimelle annettava takuu. Takuu on sitä varten, että tuotteessa on valmistusvirhe ja takuulle annetaan aina jokin aikamääre. Esimerkiksi viisi vuotta on yleisesti käytetty takuuaika. Eliniän odote voi olla korkeampi vaikka valaisin hajoaa alle viidessä vuodessa. Se ei ole takuuvirhe. Takuuvirhe vaatii siis jotain valmistuksellista virhettä tuotteessa.


Mitä hyötyä on yrityksen valaistuksen parantamisesta:
Lue tästä ajatuksiammeTässä alla kokoelma sähkön ja valaistuksen historian henkilöistä:

William Thomson, 1st Baron Kelvin, nimestäkin voi päätellä jo miten hän liittyy valaistukseen. Lue tästä lisää.

Henry Joseph Round, entäpä hän sitten, kuka hän oli? Lue tästä lisää.

Sir Humphry Davy, mitä hän teki valaistuksen osalta? Lue tästä lisää.

James Clerk Maxwell, kuka hän oli ja miten hän liittyy sähkön ja valaistuksen historiaan? Lue tästä lisää.

Georges Claude, miten hän liittyy valaistukseen? Muistat varmaankin neonvalot. Lue tästä lisää.


fiFinnish