adlux@adlux.fi 
020 792 4240

Office lighting

Office lighting


Hyvä toimiston valaistus on tärkeä tekijä työympäristön viihtyisyyden, ergonomian ja tehokkuuden kannalta. Se voi vaikuttaa sekä työntekijöiden hyvinvointiin että työn laatuun. Tässä muutamia vinkkejä hyvän toimiston valaistuksen luomiseen:

Luonnonvalo: Pyri hyödyntämään mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Sijoita työpisteet ikkunoiden läheisyyteen ja varmista, että ikkunat ovat puhtaat eivätkä ole estettyjä. Luonnonvalo on miellyttävää ja auttaa ylläpitämään luonnollista rytmiä.

Epäsuora valaistus: Vältä voimakasta ja suoraa valoa, joka voi aiheuttaa heijastuksia näytöiltä ja häikäisyä. Epäsuora valaistus, kuten kattoon suunnattu valaistus tai valaisimet, jotka valaisevat seiniä tai kattoa, voi luoda tasaisemman ja pehmeämmän valaistuksen. AD Green toimistovalaisimeen saadaan myös ylöspäin suuntaavaa valoa.

Säädettävyys: Valaistuksen tulisi olla säädettävissä tarpeen mukaan eri tilanteisiin. Työpisteellä voi olla työvalaisin, jonka valotehoa ja suuntaa voi säätää. Yleisvalaistus voi olla himmennettävissä tarvittaessa. Pitää huomioida, että valon määrän tarve on hyvin yksilöllistä. Siihen vaikuttaa paitsi ihmisen ikä, myös se että mitä työtä tekee. Pitää toisaalta katsoa näyttöruutua, mutta sitten vastaavasti pitää pystyä lukemaan pöydällä olevia dokumentteja.

Valaistuslähteet: Käytä mieluummin päivänvaloa värilämpötilana. Vältä liian kylmiä tai liian lämpimiä sävyjä, sillä ne voivat vaikuttaa työtehoon ja viihtyvyyteen. Yleisesti hyvänä pidetään >4000 kelvinin värilämpötiloja.

Tehtäväkohtainen valaistus: Huomioi erilaiset työtehtävät ja niiden vaatimukset valaistuksen suhteen. Esimerkiksi lukemista vaativaan tehtävään tarvitaan erilainen valaistus kuin tietokoneella työskentelyyn.

Vältä varjoja: Valaistuksen tulisi olla riittävän tasainen ja välttää voimakkaita varjoja työpöydällä tai työalueella. Tämä voi parantaa näkyvyyttä ja vähentää silmien rasitusta.

Vältä sinistä valoa illalla: Illalla on hyvä välttää voimakasta sinistä valoa, joka voi häiritä unirytmiä. Voit harkita käyttäväsi lämpimämpiä valon sävyjä myöhään illalla.

Vaihtoehdot: Tarjoa työntekijöille mahdollisuus valita omalle mukavuusalueelleen sopiva valaistus. Jotkut saattavat pitää himmeästä valaistuksesta, kun taas toiset kaipaavat kirkkaampaa valoa.

Silmien hyvinvointi: Muista, että hyvä valaistus voi edistää silmien terveyttä. Varmista, että valaistus ei ole liian voimakasta eikä aiheuta silmien rasitusta.

Muista, että ihmiset voivat kokea valaistuksen tarpeen ja mieltymykset eri tavoin. On tärkeää ottaa huomioon työntekijöiden tarpeet ja mieltymykset sekä mahdollisesti konsultoida ammattilaista suunniteltaessa toimiston valaistusta.

Ota yhteyttä asiantuntijaan, suunnitellaan hyvä valaistus toimistoihin ja neuvottelutiloihin!

adlux@adlux.fi tai puhelimella 020 792 4240

en_GBEnglish