Valoa mökille – iloa ympäri vuoden

Valaistuksella on monta tarkoitusta myös vapaa-ajan asunnolla. Riittävällä ja oikein sijoitetulla valaistuksella nähdään hyvin, kulkureiteillä on turvallista astella ja kiinteistö näyttää asutulta ja hoidetulta. Sisällä ja ulkona näkee hyvin tehdä erilaisia mökkiaskareita. Rentoutuessa valaistuksella voidaan luoda tunnelmaa samalla kun pihan ja rakennuksen parhaat puolet tulevat kauniisti esille.

Piha-alueiden turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Valaistus on siinä oiva apu. Kun näkee mihin astuu, on riski onnettomuuksille ja vahingoille pienempi. Kun valaistuksen sijoittelu on hyvin mietitty, myös tilan ja ympäristön hahmottaminen on helppoa niin lapsille kuin vanhemmille mökkiläisille. Näkemisemisen lisäksi näkyminen lisää turvallisuutta. Asutun ja aktiivisesti käytetyn näköinen kiinteistö houkuttaa vähemmän kutsumattomia vieraita.

Ympärivuotisessa käytössä olevassa vapaa-ajan asunnossa on hyvä miettiä valaistusta niin, että sitä on riittävästi myös vuoden pimeämpinä aikoina. Muunneltavuus onkin avainsana. Kun valonlähteitä on riittävästi ja valotehoa voi säätää, löytyy aina tilanteeseen ja tunnelmaan sopiva valaistus. Kaikkia valoja ei tarvitse pitää päällä yhtä aikaa ja kun vielä valotehoa voi säätää himmentämällä, pienenee myös energiankulutus. Säästöä syntyy helposti myös vaihtamalla mökin valaisimiin energiapihit Led-lamput, jotka kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä (ja rahaa) kuin hehku- tai halogeenilamput. Led-lamput kestävät hyvin kylmää, joten sopivat mainiosti myös pihavalaisimiin.

Tunnelman luojana valaistus on yksi tärkeimmistä elementeistä. Himmennettävissä olevat valot luovat kauniit puitteet niin loppukesän rapujuhliin kuin talvisiin mökki-iltoihin. Piha-alueella kohdennetuilla valoilla pystyy tuomaan esille mielenkiintoisia maastonmuotoja, istutuksia tai yksittäisiä puita. Valoilla ja tunnelmilla voi leikitellä, erityisesti mökillä.