Toimitilavalaistuksen suunnittelu

Valaistuksen uusimisessa usein lähtökohtana on energiansäästö, jolla kokonaisinvestointi maksetan takaisin. Tärkeintä on muistaa kuitenkin valon merkitys ihmisen kannalta. Huonossa valossa silmät väsyvät, ei nähdä tarpeeksi hyvin ja mikä tärkeintä, myöskään ei näytä tarpeeksi hyvin.

Tapaturmariski kasvaa silloin kun ei valoa ole riittävästi tai peräti ollenkaan.

Ihmiskeskeisestä valaituksesta on puhuttu jo iät ja ajat, mutta liian harvoin tätä asiaa otetaan huomioon uudistettaessa valaistusta. Monenlaiset standardit ohjaavat valaistuksen määrittelyä, mutta pitää muistaa, että me ihmiset emme ole saman standardin mukaan tehtyjä. Vanhemmiten ei samassa valossa nähdä niin hyvin kuin nuorempana näki. 60-vuotias tarvitsee jopa neljäkin kertaa enemmän valoa kuin parikymppinen nähdäkseen samalla tavalla.

Valon määrällä ja ennen kaikkea laadulla on siis merkityksensä. Ja kun me ihmiset kerran olemme erilaisia, pitää valaistuksen muunnteltavuus yksilökohtaisesti olla mahdollista. Tämä kaikki on todella helppoa eikä ole tänä päivänä enää mikään ylitsepääsemätön kustannuskysymys. Valaistuksen säädötkin voidaan hoitaa muistamaan käyttäjän esiasetukset, mikäli samaa työpistettä käyttävät muutkin.

Näiden syiden vuoksi onkin tärkeää suunnitella valaistus niin, että käydään kohteessa, mitataan nykyinen valaistus ja keskustellaan ihmisten kanssa parannustarpeista. Sen jälkeen uusi valaistus on helppo mallintaa ja tehdä tarjous uusimisesta. Tämän kaiken me teemme veloituksetta. Veloituksetta sen vuoksi ennen kaikkea koska muuten emme pysty tekemään järkevää tarjousta valaistuksen uusimisesta.

Usein toki pyydetään tarjous vaihtotyöstä ns. yksi yhteen, eli vaihdetaan vain vanhan valaisimen paikalle uusi. Tietysti niinkin voidaan toimia, mutta silloin varsinaiset parannukset jäävät ehkä huomioimatta. Samalla kun jotakin tehdään, kannattaisi huomioida muuttuneet tarpeet. Tietysti valaistus on hyvä miettiä myös mahdollisimman helposti muunneltavaksi, koska yrityksen toiminnan muuttuessa voi tulla tarvetta jossain kohtaa tiloja saada erilainen valaistus aikaiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Soita meille: 02 517 0300 tai lähetä e-mailia: adlux@adlux.fi