Myymälävalaistus

Mikä myymälävalaistuksessa on tärkeää?

  • Myytävänä olevat tuotteet näkyvät hyvin ja oikean värisinä
  • Asiakkaiden turvallisuus on tärkeää, joten kulkureitit on oltava hyvin valaistuna
  • Valaistusta pitää voida ohjata älykkäästi
  • Valaistus kuluttaa energiaa, se pitää siis toteuttaa energiatehokkaasti
  • Henkilökunta on keinovaloissa koko työaikansa ja tällöin on huomioitava myös työntekijöiden näkeminen ja näkyminen
  • Valaistuksen on oltava houkutteleva, se ei saa ainakaan häikäistä asiakkaita tai henkilökuntaa

Maailma on edelleen täynnä vanhoja valaisinrunkoja ja niiden vaihtaminen uusiksi ledipohjaisiksi olisi tärkeää. Toki niihin voidaan mahdollisesti myös asentaa uudet lediputket vanhojen loisteputkien tilalle. Kertainvestointi toki on iso, mutta säästöjä syntyy mm. pienempinä sähkölaskuina ja toisaalta lediputkien vaihtamista ei tarvitse tehdä yhtä usein kuin loisteputkien. Ja valoa on palamassa juuri siellä missä pitääkin ilman mahdollisia diskovaloefektejä, jotka häiritsevät sekä henkilökuntaa että asiakkaita.

Vaihto päivänvaloputkiin

Tässä alla on kuva eräästä myymälästä, jossa vaihdettiin olemassa olevien matalakelvinisien loisteputkien tilalle täyden spektrin päivänvaloloisteputket. Saatin jo tälläkin pienellä operaatiolla ihan dramaattinen muutos aikaiseksi. Ensimmäinen kommentti henkilökunnalta oli, että lattian värikin muuttui. Tosiassahan väri ei muuttunut vaan nyt se näkyi luonnollisen värisenä, koska tässä 5.500 Kelvinin valossa värit toistuvat kuin ulkona.

Vaihtoehtona perinteisille loisteputkille olisi ollut tietysti lediputket. Ne ovat hieman kalliimpia, mutta tuovat energiansäästönä takaisin korkeamman kustannuksen melko nopeastikin.

Vielä parempi olisi tietysti vaihtaa kokonaan loisteputkivalaisimet ledimoduulivalaisimiin, joita edustaa uudet “Made in Finland” Stera Lux AD -ledivalaisimet. Näillä saadaan kustannustehokkaasti pitkäikäinen ja hyvä valaistusratkaisu. Haasteena tietysti on usein se, että tiloissa on valaisimet, joiden pois ottaminen on toki oma kustannuseränsä. Varmasti kuitenkin pitkällä tähtäimellä se olisi järkevää ja erityisesti jos aikaikkunaa nykyisissä tiloissa jatkamiselle on vuosia.

Spektrometrillä havaitaan hyvin valon laadun muutos. Alla kuvat tilanteesta:

Vasemmalla näkyy mittaustulokset ennen loisteputkien vaihtoa. Värilämpötila on n. 3000 Kelviniä ja värintoisto on heikohko 83. Oikealla näkyy muutos loisteputkien vaihtamisen jälkeen. Ollaan päivänvalossa ja värit toistuvat luonnollisina. Valon määrä (LUX) ei ole ihan yhtä iso kuin aikaisemmin, mutta koska valon laatu on niin paljon parempaa, ei luxeja samaa määrää enää tarvitakaan. Tässä valossa nähdään silti huomattavasti paremmin.

KYSY LISÄÄ JA PYYDÄ ESITTELY

Jyrki Aaltonen

Projektimyynti
Puh. 044 727 1622
jyrki.aaltonen@adlux.fi

Juho Haapasalo

Projektimyynti

puh. 044 740 3025

juho.haapasalo@adlux.fi

Pekka Orne

Toimitusjohtaja
Projektimyynti
Puh. 0400 284 571
pekka.orne@adlux.fi