Mikä valossa ja valaistuksessa on tärkeää?

Mikä valossa ja valaistuksessa on tärkeää?

Onko se valon voimakkuus? Luumenit vai luksit? Vai valon suuntaus? Valon väri? Värintoisto? Himmennettävyys? Ledit vai energiansäästölamput? Jännite? Watit? Lampun kannat?

Hämmentävää. Eikö olekin? Terminologia on tosiaan hieman muuttunut vanhasta hehkulamppuajasta, jolloin riitti kun tiesi lampun kannan ja sen jälkeen päätti voimakkuuden wattien muodossa. Nyt on tullut vaikeuskerrointa huomattavan paljon lisää. Valon vaikutusta ihmisen fysiologiaan on myös tutkittu enemmän kuin koskaan. Valon ja silmän liikkeitä on tutkittu ja tullaan tutkimaan vielä paljon!

Valo vaikuttaa myös melatoniinin eritykseen käpyrauhasesta. Tämä taas säätelee vireystilaa. Päivänvalossa melatoniinin eritys lakkaa ja valon hämärtyessä tai muuttuessa keltaisempaan eritys lisääntyy ja ihmistä alkaa väsyttää. Keinovalaistuksella voidaan melatoniinin eritystä säädellä. Puhutaan dynaamisesta valaistuksesta. Tällöin valaistuksella huomioidaan ihmisen vireystilan tarvetta.

Töissä ainakin olisi suotavaa olla suurin piirtein hereillä ja kartalla mitä tapahtuu. Mitä tarkempaa ja enemmän tarkkaavaisuutta vaativaa työtä tehdään, sitä tärkeämpää on vireystila. Yövuorolaisenkin on pysyttävä pirteänä vaikka ulkona on pimeää. Valolla on vaikutuksensa tähänkin asiaan.

Me täällä AD-Luxissa olemme toki tienneet jo pitkään, että päivänvalon tuominen sisälle saa aikaan vireystilan parantumista. Puhumattakaan näkemisen ja näkymisen parantumisesta. Päivänvalo on ihmiselle sitä luontevinta valoa. Onhan sitä jo muutaman miljardin vuoden verran ollutkin olemassa.

Liian usein valaistukseen ei kiinnitetä juurikaan huomiota. Tai sitten katsotaan vain luksimittarista, että tarpeeksi on. Tai että valo on kauniin väristä ja on osana sisustusta. Meidän mielestämme valo on neutraalia päivänvaloa ja sisustuksen värimaailma tehdään aivan muilla jutuilla kuin maalamalla maisema keltaiseksi valolla.

Valojen ohjaus on myös tosi tärkeä juttu. Avokonttorissa työskentely on valaistuksen kannalta todella haasteellista. Vierekkäisissä työpisteissä voi työskennellä vaikkapa 25-vuotias työntekijä ja 60-vuotias työntekijä. Ja valaistus on tehty samaksi kummallekin. Mitä luulette, kummalle valaistus on hyvä? Todennäköisesti ei kummallekaan. Iän myötä valoa tarvitaan enemmän jotta nähdään samat asiat kuin nuorempana. Tuossa esimerkissä jopa neljä kertaa enemmän. Avokonttorien valaistusten suunnittelu on siis todella haastava homma. Siinä pitää huomioida ihminen tai mieluummin ihmiset.

Teemme esimerkiksi toimistoissa kartoituksen nykyisestä valaistuksesta. Me mittaamme lähinnä valon spektriä ja värintoistokykyä. Sen jälkeen teemme ehdotuksen siitä, miten päästään huomattavasti parempaan lopputulokseen. Ja näistä löytyy lukuisia hyviä esimerkkejä asiakkailtamme. Valoa ei pidä ostaa säkissä. Pitää testata ja todeta.

Meidät saa helposti paikalle mittareinemme ja mallivalaisiminemme. Vaihtoehtoja valaistuksen uudelleenjärjestelyyn on useita. Olemme valmistajista riippumaton toimija. Haemme aina parhaan mahdollisen ratkaisun. Ja nimenomaan yksilön kannalta ajateltuna. Tänä päivänä puhutaan paljon työurien pidentämisestä. Uskomme, että valaistuksellakin on siihen oma osuutensa annettavana. Huolehditaan ainakin, että valaistuksella voidaan suoda kunnolliset edellytykset tehdä hommia!

Valoisiin näkemisiin!

toivottaa AD-Lux Oy /kirjoituksen laati Pekka Orne