Logistiikka

Kaukokiidon terminaali

Varastot ja terminaalit

Tilat, joissa ei ole hyllyjä, on helpompi valaista. Huolehditaan vain, että valoa on riittävästi lattiapinnoilla eikä katvealueita jää. Tavarankäsittelyn kannalta on tärkeää, että nähdään ihmiset ja käsiteltävä tavara. Turvallisuus on kaikkein tärkeintä.

Perinteinen valaistus on järjestetty yleensä joko loisteputkilla tai suurpainenatriumlampuilla, jolloin valon laatu on heikko. Lukseja voi olla riittävästi, mutta valon spektri jättää ns. piikkejä valoon jolloin värit eivät toistu ja valossa ei nähdä hyvin. Ledit ovat tuoneet tähän selkeän parannuksen.

Tiloissa on yleensä erilaisia työalueita, jolloin on huolehdittava riittävästä valaistuksesta kaikilla alueilla. Osassa alueita tehdään esimerkiksi uudelleen pakkaamista tai jopa kokoonapanotyötä, jolloin valon määrän pitää olla suurempi kuin hyllyjen välissä, jossa operoidaan trukeilla. Usein hyllyväleissä alimmat lavapaikat ovat ns. keräilypaikkoja, jolloin niissä taas näkeminen on todella tärkeää. Valot ovat yleensä kymmenessä metrissä, jolloin on haasteellista varmistaa, että sekä ylimmäiset lavat että alimmaiset lavat on valaistu riittävästi. Tämä vaatii tarkkaa suunnittelua ja jopa koevalaistuksen tekemistä ennen asennusta.

Valojen ohjauksella voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä sähkönkulutuksessa. Valot voidaan säätää syttymään täydelle teholle silloin kun tilassa liikutaan ja muulloin pidetään ns. turvatason valaistus päällä. Tähän löytyy useitakin eri ratkaisumalleja.

Lastaustaskut ovat myös todella tärkeitä valaista hyvin. Niissä on todellinen vaaranpaikka ja usein näkee, että valo on pimeänä. Kuljettajan pitää nähdä peruuttaessaan ja myös lastatessaan/purkaessaan tavaraa. Nämäkin valot kannattaa varustaa ohjauksella, jolloin valaistus on päällä vain silloin kun sitä tarvitaan.

Sähkökatkosten varalle kannattaa myös laittaa esim. hyllykäytävien päihin ja kulkuväylille akkuvarmenteiset valaisimet. Ne turvaavat poistumisen tiloista. AD Linear -valaisimiin saa myös akkuvarmennuksen.

Kaikki tilat voidaan mallintaa 3D-suunnittelulla. Tämän palvelun teemme aina veloituksetta. Alla malli eräästä kohteesta, jonka mallinsimme eräästä toteutetusta kohteesta.